Vragen, bel gerust 06-23142318|info@2togrow.nl
Vragen, bel gerust 06-23142318|info@2togrow.nl

Toeval bestaat niet, zegt men!
Nou ik weet het niet hoor. Hoe is het dan te verklaren dat ik eergisteren zomaar ineens bedenk dat ik niets op mijn site heb staan over het werken met trainingsacteurs en dat ik vanochtend een heel lief bericht krijg van een trainingsacteur waar ik mee samen gewerkt heb en dat hij mij hier op wijst! Ik bedacht mij afgelopen week dat ik daar wel een mooi blog over kan schrijven en door dit bericht van Ronald, ben jij hem nu aan het lezen.

Waarom wil ik hier persé een blog over schrijven? Het is heel simpel. Zoals velen van jullie weten richt ik mij op meer rendement halen uit trainingstrajecten en bedrijven  hierover adviseren.
En een heel mooie manier om meer rendement uit trainingen te halen is door het gebruik van trainingsacteurs. Is het uit te drukken in geld? Nee, dat niet. Is dat nodig? Nee, ook zeker niet. Het gaat om hetgeen de deelnemer er aan gehad heeft. En keer op keer krijg ik te horen dat een rollenspel effectief wordt (dus het goede doet) wanneer er een trainingsacteur tegenover hem/haar zit. De deelnemer gaat met meer en betere bagage naar huis doordat hij/zij het leerpunt ook echt gevoeld heeft.

Hoe komt dit nu? Ik kan zelf als trainer toch ook prima een rol vervullen tijdens een rollenspel, dat is toch net zo effectief? Nee, dat is efficiënt. Immers je bent heel druk bezig om het goed te doen. Overal op te letten, je rol goed te spelen en daarna ook nog goede feedback geven en zorgen dat de rest van de groep er bij blijft. Heel veel zaken die je als trainer ongetwijfeld goed kan, maar je kan niet op tegen het effect van een trainingsacteur.
Dat komt door het volgende:
–          De trainingsacteur is iemand van buitenaf. Dit maakt het rollenspel zeker al effectiever, want deelnemers ervaren het als veel echter. Zij kennen jou als trainer en dan zit je ineens in een andere rol voor ze, dat klopt voor hun gevoel niet. Zo’n acteur is onbekend, dus als ze moeten leren kennismaken, dan is het ook een echte situatie. Of als de acteur in een gesprek een hele gerichte opdracht krijgen hoe ze moeten spelen, dan kunnen ze dat beter, omdat ze hiervoor getraind zijn. Zij doen niet anders dan in de huid kruipen van een ander;
–          De trainingsacteur is onderlegd in het signaleren wat er gebeurd en kan daarmee zaken vergroten, verkleinen of een hele andere insteek kiezen waardoor de deelnemer andere kwaliteiten moet laten zien. Een goede trainingsacteur reageert in het hier en nu en kijkt wat de deelnemer nodig heeft om te voelen wat hij/zij nu beter doet of wat er juist anders moet;
–          De trainingsacteur hoeft zich alleen maar te focussen op het gesprek en niet op de andere deelnemers. De acteur hoeft geen rekening te houden met andere elementen. Daar ben jij als trainer weer goed inzetbaar, door hier tijdens de reflectie op in te gaan;
–          Een goede trainingsacteur is ook in staat om het rollenspel stil te leggen, feedback te geven aan de deelnemer en dan weer verder gaan of overnieuw beginnen. Het feit dat er tussentijds feedback gegeven wordt door iemand die helemaal opgaat in de situatie, is alsof het echt is. En het is ook echt, want het heeft op dat moment plaatsgevonden en de deelnemer moet leren omgaan met hetgeen hij/zij goed doet en door kan zetten of waar hij/zij nog in mag verbeteren. En zo krijg je op een hele mooie manier de mogelijkheid dit te doen.

Diverse argumenten waarom het werken met een acteur effectiever is. Overtuigd?
Ik wel.
Het liefste zet ik ze overal in waar het gaat om gedrags- en vaardigheidstrainingen. Helaas lukt het mij ook niet altijd. Het feit dat ik dit blog nu schrijf en mijn site ga aanpassen, maakt al wel dat ik er weer meer focus op heb. Geloof in het rendement had ik al, maar ik mag en moet het meer uitstralen door te verkopen.

Doe je mee? Laat het weten als je fan bent van het werken met acteurs en als je weer extra je best hebt gedaan om dit te promoten.

Heb je nog namen nodig van goede acteurs? Laat het weten, ik help je er graag aan. Ik wil ze eigenlijk toe gaan voegen op mijn site heb ik bedacht. Ik wacht nog even op hun toestemming.

Laat je reactie achter als je mee doet en als je nog meer argumenten hebt waarom het renderend is om trainingsacteurs in te zetten.

Laat anderen meegroeien, deel 2toGrowShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
By |2017-05-18T21:47:19+00:00januari 16th, 2014|Blog|13 Comments

About the Author:

Mijn naam is Marion Hijmensen-de Bruijn, ik help managers en medewerkers binnen diverse organisaties meer rendement te halen uit hun trainingstrajecten door het toepassen van diverse borgingsmethodes tijdens training & coaching op het gebied van communicatie, management en sales.

13 Comments

 1. Mariëtte Reijn 16 januari 2014 at 10:08 - Reply

  Hallo Marion,
  Een goed stuk. Ik bemerk dat het werken met trainingsacteurs confronterend kan zijn…….. Een tijd geleden heb ik een cursus “omgaan met agressie” gedaan. Hierin waren ook 2 acteurs aanwezig. Wat ik bemerk dat er veel al mensen een stap achteruit doen als er gevraagd wordt wie er wil beginnen………. Een goede opbouw van situaties zou hierin goed zijn. Mensen moeten eerst ervaren en voelen hoe het is en dat het niet eng hoeft te zijn. Maar dat het juist heel erg leerzaam en eigenlijk heel leuk is om te doen……….
  Groetjes van Mariëtte

  • Marion 16 januari 2014 at 12:23 - Reply

   Hallo Mariëtte,
   Bedankt voor je reactie en je hebt helemaal gelijk. Het is aan de trainer en de acteur om een goede opbouw te verzorgen. Je kan het nooit helemaal voorkomen dat mensen terughoudend zijn, omdat ze ook wel eens eerdere ervaringen meenemen met rollenspellen en die zijn lang niet altijd positief. Daarom is het goed dat er een perfecte afstemming is tussen trainer en acteur en dat over dit onderwerp vooraf ook gesproken moet worden. Heel anders voelt het dan als er bijvoorbeeld een vervolgdag is. Je ziet dat mensen dan vaak staan te springen om een rol te mogen doen…yes, we mogen weer leren.

 2. Ciselle Elgers 16 januari 2014 at 10:42 - Reply

  Ik wist niet van het bestaan van trainingsacteurs…
  Wat een leuk vak en heel zinvol want ja ik begrijp heel goed wat je schrijft, leuk geschreven trouwens ook! Ik zou het leuk vinden trainingsacteur te zijn….acteren en helpen mensen vooruit te komen, super combi!

  • Marion 16 januari 2014 at 12:19 - Reply

   Hallo Ciselle,

   Het is zeker een leuk vak! Ik maak het natuurlijk mee in de trainingen, maar daarnaast treed ik nu zelf al sinds een tijdje op als acteur in assessments, waarin ik een rol speel en we kijken hoe iemand reageert en hoe we dit kunnen vergroten en veranderen en daarmee de ontwikkelbaarheid op dat onderdeel kunnen analyseren. Dit gebeurd uiteraard altijd in samenspel met een psycholoog en dit samenspel maakt het voor mij ook echt super interessant en vooral leuk om te doen. Wat is ondernemer zijn toch leuk hè!

 3. Dick van Ammers 16 januari 2014 at 10:44 - Reply

  Hoi Marion,
  Je schudt mij ook wakker, want ik heb op mijn blog ook nog geen aandacht geschonken aan het inzetten van een trainingsacteur. Mijn ervaringen als trainer van ondernemingsraden is dat ik al twaalf jaar met een acteur werk die op een perfecte wijze tegenspel levert aan de OR, die in overleg gaat met de bestuurder. Belangrijk is ook dat je als trainer de oefeningen goed hebt voorbereid met de OR en dat ze weten wat ze willen leren. De acteur geeft dan tijdens time-outs in de oefening en daarna gericht feedback. Dit kan ze doen in de rol van bestuurder en als trainingsacteur maar ook vanuit haar beleving als persoon. Het rendement is groot en belangrijk is ook om het te presenteren als een kans om gedrag te oefenen om er van te leren.
  Dick van Ammers.

  • Marion 16 januari 2014 at 12:25 - Reply

   Dank Dick en fijn dat deze blog je wakker heeft geschud. Dus je doet mee met de actie om het vak trainingsacteur meer in de spotlight te zetten??!!

 4. Hugo Bakker 16 januari 2014 at 20:45 - Reply

  Spot on Marion, ik moet bekennen dat ik nooit met een acteur werk. Ooit heb ik beide rollen op me genomen; acteren en trainen. Dat was geen succes! Daar staat weer tegenover dat ik geen agressie trainingen meer geef.
  Goed stuk, hopelijk worden nog veel meer trainers wakker geschud.
  Ondertussen vraag ik me hardop af: bij welk soort trainingen hebben we trainers nodig en bij welke niet?
  Leiderschapstrainingen, teamtrainingen, kennistrainingen, vaardigheidstrainingen….

  groeten, Hugo Bakker

  • Marion 17 januari 2014 at 08:27 - Reply

   Dank je voor deze reactie. En ik neem aan dat je je hardop afvraagt bij welke trainingen je ‘acteurs’ nodig hebt. Acteurs zijn nodig in alle trainingen waar de spiegel nodig is voor deelnemers. Dus als ze leren ervaren hoe hetgeen ze zeggen overkomt, wat de effecten zijn en hoe het gesprek verloopt als je het anders aanpakt. Dat betekent dat de inzet van acteurs uitstekend werkt bij alle soorten trainingen waar er maar gewerkt wordt met gesprekken, dat kan dus ook in teamsessies zijn, of vergadertechnieken, of leiderschapstrajecten, salestechnieken en coachende vaardigheden. Het is minder noodzakelijk wanneer het gaat om kennistrainingen of vaardigheidstraining op het gebied van software systemen. Daarnaast werkt het ook heel goed wanneer er alleen maar geconfronteerd hoeft te worden, dus bijvoorbeeld zonder woorden. Hoe doe je en hoe komt dat over. Ik denk daarbij aan presententatietechnieken, maar ook gebarentaal.

 5. Oscar Geitenbeek 19 januari 2014 at 15:06 - Reply

  Beste Marion,
  Wat heel erg leuk om te lezen dat je als trainer aandacht schenkt aan de meerwaarde die een trainingsacteur kan hebben in een training. Dat je ons zelfs meer in de spotlights wil zetten.
  Ik zeg ‘ons’ omdat ik al meer dan 15 jaar met werk als trainingsacteur in de meest uiteenlopende trainingen (werken met de plantsoenendienst Loosdrecht, Engelstalige consultants tot het MT van de ING).
  Gelukkig krijg ik van het overgrote deel van de cursisten te horen dat het oefenen met een trainingsacteur zinvol en leuk is.
  Ik herken wat Mariëtte zegt dat het oefenen confronterend kan zijn en dat cursisten vaak huiverig zijn om te oefenen soms ook door slechte ervaringen want helaas is het een vrij beroep.
  Een cursist heeft succeservaringen nodig en een acteur die effectief gedrag beloont in het spel en concrete opbouwende feedback geeft na een oefening
  De taak van een trainingsacteur is o.a. het scheppen van een veilige omgeving om te oefenen (contact maken, goed je vak uit leggen, je feedback en spel aanpassen aan de groep) om de schroom en soms angst om te oefenen weg te nemen.
  Dus bedankt voor de pluim Marion en ik zou zeggen, huur er eens ééntje in Hugo;-)
  Met een vriendelijke groet,
  Oscar Geitenbeek

  • Marion 19 januari 2014 at 18:50 - Reply

   Hallo Oscar,

   Bedankt voor je reactie. En ja, je snapt het niet he dat sommige trainers nog steeds zonder acteur werken 😉 Ik schrijf het met een knipoog, want de training moet zich er uiteraard voor lenen en er moet ook budget zijn. Ik heb in het verleden, zonder budget, wel gebruik gemaakt van interne medewerkers die wel aan theater doen. Dat is dan een mooie oplossing, maar je mist wel een stuk expertise in het positief bekrachtigen van mooie leerelementen. Ik geloof er heilig in, maar dat blijkt wel, anders zou ik er niet over schrijven.

 6. Ilona Kuis 19 januari 2014 at 18:13 - Reply

  Hallo Marion,

  Wat een mooi pleidooi. Ik sta als overtuigde ta met een missie vierkant achter je verhaal. Dank je wel dat je hier aandacht aan besteedt op je blog. Een extra reden dat ik interesse heb in je standpunt, is dat ik in het bestuur zit van de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs, samen met Harry Muller en Marius Schalkwijk. Marius wees mij op jouw discussie op LinkedIn. We zijn binnen het bestuur en met een aantal leden druk bezig om plannen te smeden om het vak en de NVvT meer op de kaart te zetten. Jouw blog is daarbij een steuntje in de rug. Ik heb je uitgenodigd op LI, het lijkt mij goed om in elkaars netwerk te zitten en wellicht eens in contact te treden. Tot die tijd: veel succes met wat je doet! Ik hoop op veel positieve en constructieve reacties op je blog.

  Hartelijke groet,
  Ilona Kuis
  Penningmeester NVvT

 7. Corrie van Nieuwkerk 20 januari 2014 at 10:57 - Reply

  Dankjewel Marion voor deze geweldige opsteker voor het vak van Trainingsacteur!
  Je blog vind ik ook terug via LinkedIn in de groep Dutch Training Professionals, waar ook tegenstanders aan het woord komen. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee (zelfs als er soms wat ongenuanceerd stellingen worden geponeerd). Ik krijg alleen het gevoel dat de discussie daar zich vooral richt op voor- en tegenstanders.
  Is het niet zo dat de deelnemer uiteindelijk bepaald wat de meerwaarde van een trainingsacteur is geweest? En dat de trainingsacteur daar zelf een rol in speelt als het gaat om (zoals Oscar al aangaf) het creëren van een veilige omgeving, zorgen voor een succeservaring, het geven van feedback op een constructieve en respectvolle manier. Maar ook door te investeren in de samenwerking met de trainer.
  Veel trainingsacteurs blijven zich met grote regelmaat bijscholen, volgen nieuwe ontwikkelingen, onderhouden onderling contact via intervisie, de NVvT of anderszins. Trainingsacteren is een vak! Dankjewel dat je jouw positieve ervaring deelt.
  Hartelijke groet,
  Corrie van Nieuwkerk

 8. Ronald Armbrust 24 januari 2014 at 22:55 - Reply

  Hahahaha,
  Dat is me wat…Ik voel me gevleid Marion dat ik de aanstichter ben van jouw mooie woorden en nog meer mooie woorden van veel mer mensen 😉
  Daarbij moet ik bekennen dat ik nogal beginneling ben op social media en door de bomen het bos niet zie. Ik vond die discussie op LinkedIn in de groep Dutch Training Professionals en kwam toen niet meer terug bij deze blog…
  Maar goed, ik ben er weer.
  Ik ga zo de discussie op LinkedIn lezen, maar zag inderdaad wat negatief taalgebruik.
  Niets mis mee, lijkt me.
  Al doe ik dit vak van trainingsacteur al ruim 10 jaar, dan nog vraag ik mezelf soms af wat het rendement er van is en of het überhaupt zin maakt.
  Ik ben liever kritisch dan zelfvoldaan.
  En ik heb nog nooit een onderzoek gelezen waar het rendement beschreven staat.
  Zijn er stukken die daar over gaan?
  Vast wel…
  Ook denk ik dat er heel veel slechte trainingsacteurs rondlopen.
  (Trainings)acteur is geen beschermd beroep, dus iedereen kan het doen en zichzelf zo noemen.
  Eigenlijk raar, want het is zeer kwetsbaar werk, waarmee je mensen ook schade toe kan brengen.
  Zeker nu de theaterwereld getroffen is door flinke bezuinigingen komen veel acteurs in financiële problemen en zoeken ze hun werk in trainingen.
  Niks mis mee. Concurrentie is goed denk ik.
  Maar ALSJEBLIEFT geen acteurs in trainingen die denken dat ze daar een publiek hebben om voor te schitteren. Bad bad bad……..

Leave A Comment