Vorige week bedacht ik mij dat ik jou als mijn trouwe volger wil bedanken voor dit mooie jaar, wat bijna afgelopen is. Ik wist alleen nog niet hoe!. 
Totdat ik eergisteren de nieuwsbrief van Selma Foeken, Businesscoach voor trainers, las. 

Zij presenteerde daarin haar 3 vragen om het afgelopen jaar te evalueren. 
En toen wist ik het, want de antwoorden op die vragen, is mijn bedankje richting jou. Omdat jij hierin een hele belangrijke rol speelt!

Haar 3 vragen zijn: 
1. Wat heb ik geleerd in 2014?
2. Waar ben ik trots op? 
3. Waar ben ik dankbaar voor? 

3 hele mooie vragen waarvan ik je wil aanraden om ze ook voor jezelf te maken. 

Maar dan nu mijn antwoorden. Ik geef je de summiere lijst, anders wordt het wel heel lang. 

Wat heb ik geleerd in 2014? 
Het voornaamste wat ik geleerd heb, gaat over het ondernemerschap en het durven nemen van beslissingen; waar ga ik wel mee in zee en waar stop ik mee, wat past wel bij mijn focus en wat eigenlijk niet en waarom wel en waarom niet? Ik heb in het begin van mijn bedrijf een opdracht aangenomen wat in mijn scope lag, dacht ik, omdat het coaching betreft. Ik ben er inmiddels wel achter dat de wijze waarop ik moet coachen niet bij mij past en ik dit soort opdrachten niet meer aanneem. Voor mij, die net gestart is, is dat best een hele stap, maar het voelt goed. 

Eigenlijk  alle stappen die ik buiten mijn comfortzone heb gezet, voelen goed; ik heb er heel veel van geleerd en ik krijg er heel veel energie van. Gewoon bellen en jezelf naar voren schuiven is wat anders dan acquisitie doen om mijn diensten naar voren te schuiven. Maar ik heb er enorm veel van geleerd.  
Daarnaast heb ik heel veel geleerd uit de interviews die ik heb gehouden met vooraanstaande trainers en andere partijen die het borgen hoog in het vaandel hebben staan. Veel geleerd van hen, maar ook over mijzelf en dan met name gegroeid in eigenwaarde. Dat is echt gaaf om te merken zeg!

Ik heb geleerd in het volgen van trainingen en in het geven van de trainingen, maar dat laatste zal ik altijd en eeuwig blijven doen. 

Waar ben ik trots op? 
Ik ben trots op mijn eigen onderneming, dat deze nog steeds staat, nadat ik gestart ben midden in de crisistijd. “Zal je dat nou wel doen”, zeiden velen, of “is dat niet erg gewaagd”. Nee, mijn gevoel zei dat het goed was en ik had en heb een goed verhaal. Nu staat mijn bedrijf er bloeiender voor als nooit te voren. 

Ik ben ook trots op de site http://www.101borgingsmethodes.nl en de LI groep, waar inmiddels 110 leden zich voor hebben aangemeld. Nee, ik ben niet zo trots op de lay-out van de site, dat kan nog stukken beter. Maar ik ben er trots op dat die er staat en dat deze steeds beter bezocht wordt. 

Ik ben er trots op dat steeds meer mensen mijn manier van werken en doen waarderen. En dat ik een aantal beslissingen heb genomen die mijn aanpak beïnvloeden. Onder andere de beslissing over mijn doelgroepen voor mijn sites; https://www.2togrow.nl wordt voor organisaties en  http://www.101borgingsmethodes.nl wordt veel meer voor trainers en coaches. 

En ik ben er trots op dat ik meer aandacht heb voor de kinderen en ik er op belangrijke momenten nu veel meer voor hen kan zijn. En dan heb ik het niet over dokter bezoeken, maar bijvoorbeeld een kijkmoment op school om de schriften in te kunnen kijken, of om elke keer mee te gaan naar logopedie van de jongste of om mee te gaan op schoolreisje. 

Waar ben ik dankbaar voor? 
Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb om mijn ideeën uit te werken en over te brengen en voor alle kansen die mensen zoals jij mij geven. 
Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat klanten en potentiële klanten mij geven. 
Ik ben dankbaar voor de ruimte die ik van mijn man krijg om mijn business op te bouwen en te laten floreren. Geen onvertogen woord, ook niet in financieel slappere tijden, alleen maar steun en hulp. 
Ik ben dankbaar voor de ontmoetingen die ik soms spontaan heb, waarbij ik mij soms afvraag hoe die ook al weer op mijn pad kwamen, maar waaruit hele mooie dingen ontstaan. Bijvoorbeeld dat ik bij toeval in aanraking kom met JumpMovement, waarop ik besluit om Ineke Hurkmans te interviewen en prompt heb ik de training gevolgd en mag ik mijzelf nu Certified Partner noemen. 
En ik ben dankbaar dat jij mij zo trouw volgt!

En daarom heb je dit inkijkje in mijn leven gekregen en neem ik je graag volgend jaar mee in mijn uitwerking van mijn plannen. Deze 3 vragen zijn mooi, maar volgend jaar ga ik 3 vragen beantwoorden die 2015 richting gaan geven, namelijk de vragen: 
1. Wat wil ik bereikt hebben aan het einde van 2015? 
2. Hoe ga ik dat bereiken? 
3. Hoever ben ik op weg naar mijn status als Borgingsexpert? 

Succes met het beantwoorden van deze vragen voor jezelf. Ik vind het leuk als je dit ook wilt delen, zodat we elkaar kunnen blijven inspireren! Laat je reactie onderstaand achter!

Ik wens jou hele fijne en gezellige Kerstdagen en een heel gezond en leergierig 2015 toe!